Conceptul de „cluster” are o istorie destul de îndelungată, atribuindu-se mai multe denumiri, inclusiv „pol de competitivitate”, “district industrial”, “aglomerare industrială”. Pentru o economie naţională, clusterul are un potenţial de a crea valoare adăugată mai mare decât o locaţie/firmă izolată. Am prezentat câteva concepte şi teorii de „cluster”, cea a lui Alfred Marshall cunoscut ca unul dintre fondatorii economiei neoclasice şi cea a lui Michael Porter, cel căruia i se datorează popularizarea termenului de “cluster”.
În Europa, conceptul de “cluster” a fost adus de Pierre Lafitte şi implementat pentru prima dată în Franţa, prin crearea Polului de competitivitate SCS – Solutions Communicantes Sécurisées[1] Incubatoarele de afaceri In acest subcapitol, la acest punct, am făcut un scurt istoric al conceptului de ,,incubator de afaceri,, şi am prezentat câteva definiţii ale acestuia, aşa cum sunt ele prezentate în literatura de specialitate (start-up şi spin-off).
Un Incubator de Afaceri, concept preluat din engleza: Business Incubator este o institutie care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru firmele nou infiintate si cele inovative, cu potential de dezvoltare.
Conceptul formal de incubator de afaceri a luat naştere în Statele Unite ale Americii, în 1959, când Joseph Mancuso a înfiinţat Batavia Industrial Center, pe locaţia unui depozit din Batavia, New-York. Conform unei definiţii a Comisiei Europene, un incubator de afaceri este un loc în care sunt concentrate, într-un spaţiu limitat, întreprinderi recent create.
Orice afacere, din punct de vedere al dezvoltarii in timp, are o perioada de initiere, o perioada de maturizare, o perioada de dezvoltare, o perioada de stagnare si o perioada de scadere. Pe tot parcursul acestor perioade afacerea este tot timpul sensibila si supusa oricand unei posibile distorsionari si disparitii.
Apelarea la serviciile unui Incubator Tehnologic si de Afaceri este o forma stiintifica si logica de protejare a cresterii afacerii si de maturizare a acesteia. De altfel statisticile arata ca la nivel mondial afacerile care isi incep activitatea in Incubatoarele Tehnologice si de Afaceri au sanse mai mari de supravietuire in primii 5 ani decat cele care pornesc in afara acestora.
Administratia Intreprinderilor Mici din SUA arata inca de la inceputul anilor 2000 ca 50% pana la 80%dintre firmele nou infiintate dau faliment in primii 5 ani. In schimb 87% dintre firmele incubate au supravietuit anului 5.
Incubatoarele de Afaceri sunt structuri create pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate.
Firmele selectate sunt găzduite într-un Incubator de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanţă şi spaţii pentru birouri.
Alături de sprijinul logistic necesar demarării activității, Incubatorul oferă un mediu prielnic dezvoltării afacerilor, prin facilitarea activităţilor de networking, a transferului de know-how şi prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate.
Firmele incubate au ocazia de a participa la traininguri, seminarii şi conferinţe, de a primi asistență în realizarea strategiilor de afaceri, în scrierea de proiecte necesare atragerii de finanțare sau în alte domenii relevante.
Toate acestea au rolul de a susţine dezvoltarea firmelor, astfel încât aceastea să poată ajunge la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită părăsirea Incubatorului și funcționarea pe cont propriu, cu șanse crescute de a face față mediului concurențial și de a supraviețui pe termen lung.
[1] www.pole-scs.org