Despre proiect

Proiectul „Dezvoltare integrata in Cudalbi, judetul Galati” a fost implementat in perioada 01.09.2017 – 31.01.2021 iar obiectivul general a fost reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din satul Cudalbi, comuna Cudalbi, judetul Galati.

In perioada de implementare a proiectului au beneficiat de servicii integrate 1116 persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatea marginalizata, din care 481 persoane au absolvit un curs de formare profesionala.

Persoanele aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate care au avut un loc de munca, inclusiv cele care desfasurau o activitate independenta, la incetarea calitatii de participant au fost in numar de 222 persoane.

In cadrul proiectului au fost organizate, in perioada ianuarie – august 2018, opt grupe de curs competente antreprenoriale in urma carora 125 persoane au obtinut certificate de absolvire si care au avut posibilitatea sa participe la concursul de idei de afaceri. Fiecare din cei 20 de castigatori ai concursului de planuri de afaceri si-a infiintat firma, a semnat un contract de subventie de minimis si a suma in valoare de max. 110.000 lei/ afacere pentru implementarea planului de afaceri prezentat.

Pentru cei care nu au dorit sa inceapa sau sa dezvolte o afacere, am organizat multe cursuri de formare profesionala in urma carora 347 de persoane din Cudalbi au obtinut certificate de calificare/ absolvire. Cursurile au fost oferite in domenii precum Secretar – Stenodactilograf – Operator Birotica, Lucrator social, Lucrator in comert, Ingrijitor batrani la domiciliu, Baby – sitter, Competente informatice, Tinichigiu Vopsitor Auto, Lucrator finisor in constructii, Vopsitor industrial, Zugrav – Ipsosar – Tapetar – Vopsitor, Brutar, Bucatar, Frizer, Patiser, Camerista, Manichiurist – Pedichiurist, Lucrator in Cultura plantelor, Tractorist.

In domeniul medical, activitatea a fost una complexa. Primaria Cudalbi a reabilitat Centrul de Permanenta Medicala si l-a dotat cu centrala termica, hidrofor, instalatii sanitare, toalete si dusuri. De asemenea, au fost achizitionate echipamente medicale moderne constand din instalatie de oxigen, aparat EKG, ecograf, aparat de monitorizare functii vitale, microanalizor, aparat de tensiune. Au fost angajati doi medici care s-au deplasat saptamanal la Cudalbi pentru a oferi consultatii generale sau servicii de consiliere psihologica medicala. In total peste 600 de persoane au beneficiat de servicii medicale de buna calitate, intr-un mediu sigur si modern.

Un obiectiv important a fost reabilitarea unei cladiri vechi de aproximativ 100 de ani, care a fost transformata intr-un Centru Comunitar Integrat. Au fost organizate si dotate camere multi functionale pentru a gazdui activitati sociale, medicale si de educatie non-formala. O zona serveste drept un mic incubator de afaceri. Centrul a fost dotat cu materiale didactice, carti in diverse domenii, jocuri, planse, seturi de sah, calculatoare, echipament audio – video.

In cadrul actiunilor sociale, au fost igienizate 10 gospodarii care erau intr-o stare avansata de degradare, iar membrii acestora se confruntau cu oportunitati reduse. Aceste lucrari au adus multa bucurie. De asemenea, 40 de gospodarii au beneficiat de subventii pentru hrana si imbracaminte. Am avut grija asadar in cadrul acestui proiect si de cei mai vulnerabili din comunitate.

Au mai fost organizate programe de ucenicie si de stagiatura. Acestea sunt reglementate de legi speciale care incurajeaza invatarea la locul de munca. Programele de ucenicie dureaza 12 luni si se finalizeaza cu un examen in urma caruia ucenicii sunt certificati in meseria in care s-au pregatit. Programele de stagii dureaza 6 luni si sunt destinate absolventilor de studii superioare. In cadrul proiectului au fost 13 ucenici care s-au specializat in meserii de patiser, brutar si tamplar manual. De asemenea, am avut si 4 stagiari care au facut programele de 6 luni in urma carora au obtinut diplome de absolvire in profesii precum tehnica dentara, ecolog, economist si programator.

In cadrul actiunilor de implicare civica si voluntariat, au fost organizate 21 de intalniri cetatenesti la care au participat peste 240 de persoane. La acestea au fost discutate probleme ale comunitatii locale si s-au identificat solutii. Printre subiectele abordate s-au numarat ambulanta pentru Centrul de permanenta medicala, asfaltarea strazilor, echipamentele pentru invatamant online, carti funciare, igienizarea albiilor de rau, cainii fara stapan, sistem de supraveghere video in comuna, infiintare gradinita cu program prelungit, activitatile extrascolare pentru elevi, pregatirea elevilor pentru evaluarea nationala. Solutiile si adresele oficiale au fost publicate pe platforma politicipublice.ro.

In cadrul proiectului, au mai fost oferite servicii de consiliere juridica pentru diferite probleme cu care se confrunta locuitorii comunei. Astfel, 731 de persoane au primit informatii generale despre intabularea si limitele  dreptului de proprietate, dobandirea unor acte de stare civila, obtinerea unor ajutoare sociale etc. De asemenea, 649 de persoane au beneficiat de servicii de orientare / mediere / plasare / informare si consiliere pe piata muncii iar 561 de persoane au beneficiat de sprijin pentru gasirea unui loc de munca.

In cadrul activitatilor educative, peste 250 de elevi din comuna au beneficiat de subventii pentru imbunatatirea rezultatelor scolare, in anii 2018 – 2019 si 2019 – 2020. Acestia au fost implicati in activitati de tip scoala dupa scoala cu expertii proiectului, fiind ajutati la teme, participand la lectii de sah sau la diferite actiuni specifice varstei lor. De asemenea, un program inedit a fost si cel denumit “a doua sansa.” Astfel, peste 30 de persoane au reusit sa finalizeze educatia obligatorie de 4 sau 8 clase, devenind eligibili sa urmeze cursuri de formare profesionala.